Zo houd je je eikenhouten tafel lang mooi

Zo houd je je eikenhouten tafel lang mooi

Een tafel is een van de meest gebruikte meubelstukken in je huis. Van ontbijten tot borrelen, van dineren tot gezelschapsspellen spelen, je tafel ondergaat dagelijks intensief gebruik. Ondanks dit gebruik wil je natuurlijk dat je tafel er zo lang mogelijk mooi blijft uitzien. Goed onderhoud is daarom cruciaal. In dit blog geven we je handige tips en tricks om je eikenhouten tafel zo lang mogelijk in topconditie te houden.           

Uitharden laklaag

Na ontvangst van je nieuwe eiken tafel is het belangrijk om de lak van de tafel goed te laten uitharden gedurende ongeveer 6 weken.
Maar maak je geen zorgen, je kunt de tafel tijdens deze periode gewoon gebruiken, maar wees extra voorzichtig om beschadigingen in de lak te voorkomen. We raden aan om onderzetters en placemats te gebruiken en scherpe voorwerpen te vermijden.

Luchtvochtigheid

Een juiste luchtvochtigheid in huis voorkomt dat de eikenhouten tafel gaat scheuren of barsten. Door een constante, geschikte luchtvochtigheid in de kamer te handhaven, blijft het eikenhout mooi. Wij raden aan om de relatieve luchtvochtigheid rond 65% te houden, of op zijn minst tussen 50% en 70%. Dit kun je bereiken door gebruik te maken van luchtbevochtigers en luchtontvochtigers.

 • Gebruik van de tafel

  Onze tafels zijn afgewerkt met een tweecomponentenlak. Deze lak is gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek en vervolgens droog te wrijven met een droge doek. Om vlekken te voorkomen, is het belangrijk om gemorste vloeistoffen binnen 10 minuten schoon te maken, omdat resten van eten of drinken anders in het eikenhout kunnen trekken. Gebruik echter nooit Dreft voor het schoonmaken van je tafel. Om kringen op je eikenhouten tafel te voorkomen, adviseren wij het gebruik van onderzetters voor glazen, borden en pannen.

 • Krasjes

  Vanwege de matte afwerking op het eikenhout willen we je erop wijzen dat krassen snel zichtbaar kunnen zijn. In tegenstelling tot de Arpa Fenix tafelbladen zijn krassen helaas niet te herstellen, omdat ze echt in het tafelblad zitten. Daarom is het gebruik van onderzetters een belangrijke tip. We geven geen garantie op krassen en kringen in het eikenhout. Wat wel onder onze garantie valt, lees je in het laatste kopje.

 • Kringen

  Om kringen in het hout te voorkomen, raden we aan om onderzetters te gebruiken. Vlekken of kringen veroorzaakt door drank kun je verwijderen met de 'Color Spray' van Fixx, die beschikbaar is op onze website. Deze vlekverwijderaar is geschikt voor eikenhouten tafels van elke kleur.

 • Behoud van de matte look

  We hebben het tafelblad voorzien van een matte lak, die zorgt voor een prachtige matte uitstraling van je eikenhouten tafel. Bij dagelijks gebruik kunnen er echter glanzende plekken ontstaan, wat niet wenselijk is. Met de onderhoudskit Wood Care Kit Matt Polish kun je je tafel mooi mat houden. Deze kit is verkrijgbaar op onze website en kan daar worden besteld.

 • Garantie

  De garantie van Tables by TIM betreft 2 jaar CBW-garantie. Onze producten zijn gemaakt van hoogwaardige kwaliteitsmaterialen. Bij normaal gebruik zal je vele jaren plezier hebben van je tafel.

Meer informatie lezen?

Lees alle informatie over onderhoud van onze eiken tafels op onze onderhoudspagina.

Onderhoud eiken